Serious games ontwerpen

Thonon Folz | Public Affairs

 

We kunnen u helpen beter uw belangen te behartigen door u te adviseren en te trainen. Maar… we kunnen ook een serious game ontwerpen waarmee u dit spelenderwijs kunt leren. De game zelf kan variëren van een opdracht rondom een fictieve casus tot een volledige serious game met spelkaarten en al. 

Die game kunnen we vervolgens inzetten als hoofdonderdeel van een sessie, aan het einde van een training als oefening, of juist aan het begin van een sessie om het ijs te breken en op de ervaringen verder te bouwen. Uiteraard doen we dit op maat, maar de volgende games zijn al beschikbaar en daarmee snel in te zetten:

Voorbeelden van serious games:

Z

Gemeenteraadsels: belangen in de gemeente

Deze game (ontworpen door de Mr. Hans van Mierlo Stichting) hebben we met subsidie van de Gemeente Utrecht gespeeld met huurders van woningcorporaties in Utrecht. De gameheeft vijf dilemma’s die vijf deelnemers te lijf moeten gaan. Elk dilemma speelt op het terrein van de gemeente:

  • herbestemming van een leegstaand pand: jeugdhonk of ouderensoos?
  • huisvesting van statushouders: ja of nee?
  • inrichting van de straat: parkeerplaatsen of groen?
  • zondagopenstelling van winkels: ja of nee, wel of geen referendum?
  • hulp aan minima: dubbel glas of een extraatje met Kerst?

In deze game leren deelnemers niet alleen hun eigen belangen te behartigen, maar ook te luisteren naar wat belangrijk is voor andere deelnemers. Het doel van de gameis om tot een oplossing te komen waar iedereen zich in kan vinden.

 

Z

Corporaadsels: belangen bij woningcorporaties

Op basis van Gemeenteraadsels hebben we twee dilemma’s voor Corporaadsels ontwikkeld. Corporaadsels heeft dezelfde aanpak, opmaak en doel als Gemeenteraadsels, maar de dilemma’s spelen rond corporatiewoningen. Rondom deze game hebben we een evenement voor Huurders030 georganiseerd. Met subsidie van de Gemeente Utrecht hebben we vervolgens nog drie dilemma’s ontwikkeld, zodat we nu vijf dilemma’s hebben:

  • Van het gas af: warmtenet of all electric?
  • Geld vinden voor nieuwbouw: renovatie uitstellen of panden verkopen?
  • Bijbouwen of verduurzamen?
  • Met meer mensen meer mans
  • Beperkte of grondige renovatie?
Z

Omgevingswet

Andere partijen hebben veel games ontwikkeld over de Omgevingswet (bijvoorbeeld Buurtje Bouwen op initiatief van de Tweede Kamer, het bordspel Omgevingswet voor gemeenteambtenaren en Onrust in Harvert voor bijna iedereen). We kunnen deze en soortgelijke games in een simulatie gebruiken, of als kick-off voor een trainingssessie.

Strategisch adviseren

Trainingen

l

Overtuigend schrijven

Serious Games Ontwerpen

Omgevingswet: Training & Adviseren

Coalities bouwen

Stuur een bericht